"Put your trust in God, and keep your powder dry"
Oliver Cromwell

joi, 11 februarie 2010

marrakech by night

Djemaa Al-Fna noaptea
atmosfera

condimente


Suntem linistiti si usurati ca am luat hotararea sa continuam. Bazil Popovici ne pune in legatura cu Alina Aamoum de la Consulatul Romaniei la Marrakech. Am reusit cu ea si mai ales cu sotul ei Abdel sa gasim o solutie pentru motociclete. Au gasit ei o parcare unde pentru vreo 80 de euro o sa tina motocicletele si parte din lucrurile noastre vreo 4 luni. Pana se intoarce Oliver pentru un Marrakech "mai pe indelete". O sa le ducem inapoi pe o platforma tractata. Mai ieftin si cu stres mult mai putin.
Abdel ne duce peste tot, ne aranjeaza transportul de la hotel la garaj, ne duce la Air Maroc pentru bilete de avion.
Seara ne da intalnire in piata mare, Djemaa Al-Fna, sa bem oo cafea impreuna si sa ne arate locurile. Mancam impreuna la tarabe si intram in atmosfera.
E un loc plin de viata. Frumos ca-n basmele din 1001 de nopti si plin de energie pozitiva.
Palcuri de cate cincizeci de trecatori asculta povesti din desert, de la oratori care pastreaza traditia povestitorilor care se opreau cu caravanele aici, in orasul regal, dupa ce traversau Atlasul si desertul cincizeci si doua de zile intre Timbouktou si Zagora.
Astrologi, ghicitoare, femei imbracate traditional care te cheama la tatuaje simbolice cu henna. Nimic nu pare fals, pus in scena. Poate putin fortat, insa doar pentru ca turisti sunt destui.
In schimb politia e peste tot. Sunt in civil, nu-i vezi dar sunt acolo sa protejeze.
Stam pe-o terasa la inaltime si fotografiem piata.
Muezinul cheama la ultima rugaciune a zilei, cea de la apus, iar forfota din piata parca se mareste. Parca fiecare ar vrea sa mai smulga timpului inca o clipa, ca sa mai atraga inca un client, sa castige inca un banut.

Plecam cu gandul ca ne vom intoarce sa locuim in Marrakech, in lunile noastre de iarna.
Vise.
Insa cu siguranta eu voi reveni.

Un comentariu:

  1. Prietenii rotarieni din Braila sunt alaturi de voi; Dumnezeu sa va ajute sa duceti misiunea pana la capat.
    Multa bafta si ...asfalt uscat!
    Iulian Grigorescu - Rotary Club Braila

    RăspundețiȘtergere